Hogere hypotheek door dalende rente

Goed nieuws voor mensen die op zoek zijn naar een koopwoning. Veel aspirant huizenkopers kunnen namelijk weer meer lenen omdat de hypotheekrente flink is gedaald. Na maanden van stijging ligt die nu weer op het niveau van januari 2023.

Hypotheek; groen huis met euro teken in het midden
Nieuws
Datum: 03-01-2024

De belangrijkste oorzaak hiervan is het beleid van de Europese Centrale Bank. Die heeft in oktober laten weten de belangrijkste rentes vooralsnog niet verder te verhogen. Al snel nadat dit bekend was, zette de daling van de hypotheekrente in.

Referentie

Als referentie wordt vaak een hypotheek met Nationale Hypotheekgarantie genomen waarvan de hypotheekrente tien jaar vaststaat. Die bedraagt nu 4,26% en dat is 0,3% minder dan anderhalve maand geleden. Dat lijkt niet veel, maar het scheelt toch zo'n € 1.200 per jaar bij een hypotheek van 4 ton!

Rentevaste periode

Wat opvalt, is dat er relatief kleine verschillen zijn tussen de percentages van lange rentevaste periodes. Als die 30 jaar bedraagt, is de rente gemiddeld slechts 0,1% hoger dan bij een rentevaste periode van 20 jaar. Voorheen was dit verschil aanzienlijk groter. Ten opzichte van een 10-jaarsrente is een rentevaste periode van 20 jaar met 0,3% meer wel aanzienlijk duurder, maar nog altijd minder dan vroeger.

Veel te kiezen

Hoewel alle aanbieders de hypotheekrentes hebben verlaagd, is er toch veel te kiezen. Naast de hoogte van de rente kunnen hypotheken ook verschillen in de voorwaarden die de bank stelt. Een gedegen hypotheekadvies is daarom altijd de moeite waard.

Meer informatie

Uiteraard helpen wij u graag om de hypotheek te vinden die het beste bij u past. Ook als u andere vragen heeft, helpen we u graag verder. Neem dus gerust contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag