Het is weer tijd voor zomerbanden!

Hoewel de kans op nachtvorst nog niet helemaal voorbij is, wordt het toch tijd om uw winterbanden te vervangen door zomerbanden. Vanaf 7º Celsius hebben die enkele belangrijke voordelen: ze zorgen voor een kortere remweg en slijten minder hard.

Autoband in een autobandenopslag
Nieuws
Datum: 04-04-2024

Het is vaak het makkelijkste om uw banden te laten verwisselen door uw garage of merkdealer. Die biedt vaak ook de mogelijkheid om uw winterbanden op te slaan. Zeker als dat in een geconditioneerde ruimte gebeurt, is dit het overwegen waard. In uw schuur of garage kan de temperatuur flink schommelen, wat niet goed is voor het rubber van uw banden.

Stortbui

Het nadeel van zomerbanden is dat ze vocht minder goed afvoeren dan winterbanden. Houd daar dus rekening mee als u de komende maanden in een stortbui terecht komt. Minder uw snelheid en bewaar wat meer afstand tot uw voorligger dan u gebruikelijk doet.

All season banden

Vindt u banden wisselen te veel gedoe? Dan kunt u all season banden overwegen. In ons gematigde klimaat voldoen die vaak prima. Anderzijds: bij extremer weer zoals sneeuw en ijzel of tijdens een hittegolf zijn specifieke banden beter én veiliger. Verder slijten all season banden over het algemeen harder.

Bandenspanning en profiel

Controleer verder regelmatig uw bandenspanning en houd goed in de gaten of uw banden nog wel voldoende profiel hebben. Het Nederlandse wettelijke minimum van autobanden is 1,6 millimeter. Het advies is echter om al voor het zover is uw banden te vervangen: zomerbanden vanaf een profieldiepte van 2 millimeter en winterbanden vanaf 4 millimeter. In Oostenrijk is 4 millimeter trouwens het wettelijke minimum voor winterbanden.

Versleten banden en uw autoverzekering

Raakt u betrokken bij een ongeval en blijkt dat uw banden te weinig profiel hebben? Dan kan dat gevolgen hebben voor de uitkering van uw autoverzekering. Maar het is vooral gevaarlijk, voor u en uw mede-weggebruikers.

Meer informatie

Heeft u een vraag naar aanleiding van dit artikel? Neem dan gerust even contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag