Stoppen met bedrijf soms lastiger dan starten

De coronaregels van het afgelopen halve jaar hebben het ondernemen er niet altijd leuker op gemaakt. Nogal wat oudere ondernemers die het moeilijk vinden om weer te innoveren, willen wel stoppen met hun bedrijf. Maar stoppen is soms nog moeilijker dan starten. Hoe pakt u het aan? 

zakenman krabt op hoofd
Nieuws
Datum: 01-10-2020

De wens om te stoppen met uw bedrijf, is één. De vraag wat er dan met uw bedrijf en met uzelf gebeurt is iets anders. Het maakt uit of uw bedrijf verdwijnt of dat u het overdraagt aan een andere ondernemer. In het eerste scenario heeft u een aantal – soms zeer moeilijke – stappen te zetten. U moet personeel waar u jaren mee heeft samengewerkt ontslaan. Ook afscheid nemen van uw leveranciers en uw klanten is niet gemakkelijk. Als u vastzit aan contracten, kan er nog geruime tijd verstrijken voordat u echt een streep kunt zetten onder uw bedrijf. Verder moet u afrekenen met de Belastingdienst. Laat uw accountant goed uitzoeken wat u te wachten staat. En neem ook contact op met ons om uw bedrijfsverzekeringen op te zeggen. 

Tent of vent? 

Wilt u uw bedrijf verkopen, dan zijn de stappen die u zet weer anders. Ten eerste wil een koper weten: koop ik de tent of de vent? In het laatste geval zijn de omzet en het resultaat van uw bedrijf sterk gekoppeld aan u als ondernemer. Kan een opvolger uw plaats zomaar innemen? Die zekerheid wordt groter wanneer u zich als ondernemer misbaar heeft gemaakt. Misschien zijn daarvoor aanpassingen nodig in het management, de interne organisatie, de fiscale en juridische structuur en de financiële huishouding. Met zo’n organisatieverandering zijn doorgaans jaren gemoeid. 

SWOT-analyse en plan van aanpak 

Blijft uiteindelijk de tent over om te verkopen, dan wil de koper toch weten waarom uw bedrijf voor hem aantrekkelijk is. Maak daarom een reële en kritische SWOT-analyse van uw onderneming met daarbij een heldere marktanalyse. U heeft dan een mooie basis voor een plan van aanpak voor de bedrijfsoverdracht en kunt op zoek gaan naar een koper. Maar voordat die gevonden is en de koop is afgerond, is er vaak weer heel wat tijd verstreken.

Blijft uw inkomen op peil? 

Of u nu stopt met uw bedrijf of het verkoopt, er breekt voor u een nieuwe levensfase aan. Daar moet u zich emotioneel en financieel op voorbereiden. Uw financiën verdienen aandacht vanaf het moment dat u besluit te stoppen. Aangezien het misschien nog jaren duurt voordat u daadwerkelijk afscheid neemt, is er ook nog tijd om maatregelen te treffen. Neem daarom contact op met ons kantoor om te bespreken hoe u financieel sterk blijft, ook nadat u met uw bedrijf gestopt bent.  

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.