Pensioenfondsen willen kortingen voorkomen

Vier grote Nederlandse pensioenfondsen werken aan een plan om pensioenkortingen in 2020 te voorkomen. In oktober willen zij om tafel met de sociale partners en minister Koolmees.

Nieuws
Datum: 07-10-2019

De dekkingsgraden van Ambtenarenpensioenfonds ABP en pensioenfonds Zorg en Welzijn zijn half september gedaald tot onder de 90 procent. Ook andere pensioenfondsen zitten in de zogenoemde 'gevarenzone'. Volgens de huidige regels is de kans daardoor groot dat ze volgend jaar moeten korten op de pensioenen. Maar daar zijn ze het niet mee eens.

Vermogen verdubbeld

Het ABP zag zijn vermogen in de afgelopen tien jaar verdubbelen. Volgens voorzitter Corien Wortmann is het daarom onverklaarbaar dat de pensioenen volgend jaar omlaag zouden gaan.
Samen met met Zorg en Welzijn en de metaalfondsen PME en PMT is het ABP nu op zoek naar een oplossing.

Hoger rendement

Oorzaak van de dreigende verlaging zijn de rekenregels van De Nederlandsche Bank (DNB). Omdat de rente laag is, moeten de pensioenfondsen voor hun rendementen rekenen met lage winsten. Maar omdat ze ook in aandelen en obligaties beleggen, is hun feitelijke rendement veel hoger. Ze mogen dit echter niet meenemen in hun berekeningen.

Niet rijk rekenen

Directeur Klaas Knot van DNB vindt dat terecht. Hij is bang dat de fondsen zich rijk rekenen als ze deze resultaten laten meetellen. De fondsen beamen dat 7% in de toekomst misschien niet haalbaar is, maar 4% wel. In dat geval zou hun toekomstige situatie er op papier al een stuk rooskleuriger uitzien dan nu.

Overtuigen

De samenwerkende fondsen willen hun plan in oktober voorleggen aan werkgevers- en werknemersorganisaties en aan minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Die laatste moet ervan overtuigd worden dat er een ander rekensysteem moet komen. Koolmees heeft eerder al gezegd dat hij kortingen liefst wil voorkomen, maar lijkt vooralsnog geen voorstander te zijn van het enkel aanpassen van de rekenrente.

Meer informatie

Heeft u vragen over dit bericht? Neem dan gerust contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.